Michiel Van den Keybus: Personal Financial Planning

Als accountant bent u niet alleen bevlogen in cijfers en balansen, u kent ook het fiscaal recht, de vennootschapswetgeving, het burgerlijk recht en het pensioenrecht. Bovendien kent u de financiële achtergrond van uw klanten door en door. U hebt eigenlijk alles in huis om een uitstekende vermogensadviseur te worden. Dat vertelde Michiel Van den Keybus, Business Development Manager bij Wolters Kluwer, recent op Taxville Online.

Personal Financial Planning zit in de lift. Vroeger deden enkel de grootste vermogens een beroep op vermogensadviseurs. Vandaag zien we daar toch een kentering in. Ook de gemiddelde kmo’er voelt nu de nood aan professionele begeleiding als het om zijn privékapitaal gaat. “Dat is ook logisch”, weet Van den Keybus. “We leven langer, maar de wettelijke pensioenen worden kleiner. Ondernemers zijn dan ook naarstig op zoek naar manieren om hun vermogen veilig te stellen voor hun oude dag.”

Vragen waar ze mee kampen zijn:

  • Welke mogelijkheden heb ik om mijn kapitaal verder uit te bouwen?
  • Hoe wapen ik mijn vermogen tegen onvoorziene omstandigheden?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn bedrijf na mijn pensioen in goede handen blijft?

 

De accountant: een betrouwbare vermogensexpert voor ondernemers

De accountant is de aangewezen partner om op deze vragen een antwoord te geven. U kent niet alleen uw klanten (en hun familieleden) door en door, maar u beschikt ook over de juiste expertise: vennootschapsrecht, fiscaal recht, burgerlijk recht, sociaal recht, pensioenrecht, … De stap van accountant naar accountant-vermogensbeheerder is dus kleiner dan u op het eerste gezicht zou vermoeden.

De taken van een vermogensadviseur

Als Personal Financial Planner bent u het eerste aanspreekpunt voor alle vragen omtrent (privé)vermogen en kapitaal. U houdt zich grofweg met vier zaken bezig:

  1. kapitaal en inkomsten in kaart brengen
  2. langetermijndoelen stellen
  3. vermogensplan opstellen (fiscaal, juridisch en financieel)
  4. plan uitvoeren en opvolgen (contacten leggen met notaris, verzekeringsmakelaars, bankiers, …)

 

De accountant als spelverdeler

Om kwalitatief vermogensadvies te kunnen geven, hebt u drie zaken nodig:

  • de juiste mensen
  • een efficiënt proces
  • de juiste tools

Vermogensbeheer vereist een multidisciplinaire aanpak. Uw personeel moet over de juiste kennis beschikken (daarvoor worden diverse trainingen en opleidingen aangeboden), maar u moet ook connecties hebben met consultants, fiscaal experts en juristen. Als accountant bent u de spelverdeler die al die expertise in goede banen leidt.

 

Om dat te bewerkstelligen moet u met uw medewerkers een proces vastleggen waaraan iedereen zich dient te houden. Enkel zo kunt u op een efficiënte manier advies verlenen. Het spreekt voor zich dat software hierin een belangrijke taak te vervullen heeft.

Vermogensadvies in het accountantskantoor: hoe eraan beginnen?

1. Beperkt aanbod
Wil u Personal Financial Planning in uw aanbod opnemen, begin dan met een beperkt aanbod, raadt Van den Keybus aan. “Bied bijvoorbeeld een aantal basiscomponenten forfaitair aan. Maak van deze beginfase gebruik om uw expertise, workflows en tools op elkaar af te stemmen.”

2. Uitgebreid aanbod
Als dat goed loopt, breidt u stapsgewijs uw dienstverlening uit. U kunt ervoor kiezen om in deze fase over te stappen naar een abonnementsformule, maar ook een uurtarief blijft mogelijk.”

3. Family Office
U kunt nog een stap verdergaan door ook diensten aan te bieden die te maken hebben met het uitvoeren van het vermogensplan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het afsluiten van verzekeringen, de juiste experts contacteren en dergelijke.

4. Private Accountancy
Voor de grotere vermogens kunt u overwegen om toegewijde diensten aan te bieden voor het beheer van hun vermogen.

Ontdek Phineq, de onmisbare tool voor vermogensbeheerders

Wenst u efficiënter te werken als vermogensbeheerder? Wil u voor uw klanten beschikken over het volledige financiële plaatje alvorens u advies geeft? Bekijk Phineq, onze nieuwe tool voor vermogensbeheerders.

Comments are closed.