Ronny De Goedt: “Italië is gidsland voor e-facturatie”

Amper 5 procent van alle facturen in België wordt digitaal verstuurd, initiatieven als Digicrowd ten spijt. “De voordelen van e-invoicing zijn nochtans zonneklaar”, zegt Ronny De Goedt, Managing Director van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Lees zijn opiniestuk hieronder en ontdek welk rol Wolters Kluwer hierin kan spelen op Taxville On Tour 2020.

ronny de goedtInitiatieven om te digitaliseren zijn er nochtans wel: zo richtten Wolters Kluwer, Sage, Winbooks en CodaBox vorig jaar Digicrowd op, een platform dat de volledige digitale verwerking van facturen promoot. Het aantal gebruikers stijgt gestaag, maar toch moeten we vaststellen dat slechts een klein percentage van alle facturen volledig digitaal wordt verstuurd en verwerkt.

“E-facturen bieden tal van voordelen”

En dat is jammer, want de voordelen van e-invoicing zijn talrijk én overtuigend. Ik noem er drie: het betalingsproces verloopt vlotter, de foutmarge wordt kleiner en de boekhoudkundige verwerking gaat efficiënter. Alle betrokken partijen worden er beter van: de bedrijven, want zij zien sneller hun geld; de accountants, want zij kunnen facturen sneller inboeken; én de overheid, want de btw-administratie verloopt transparanter, met een goed gevulde schatkist als gevolg.

En toch komt e-invoicing niet van de grond in België. Waaraan ligt dat? Minister van Financiën Alexander De Croo wijdt de scepsis aan koudwatervrees. Ofwel: de klassieke tegenstand tegen elk veranderingsproces. Hij vroeg zich tijdens een rondetafelgesprek naar aanleiding van de eerste verjaardag van Digicrowd luidop af of het geen tijd wordt dat we bedrijven met de rug tegen de muur zetten.

 

“Italië als gidsland”

Ik volg hem daarin. E-facturatie moet verplicht worden voor bedrijven. Sterker nog: ik pleit voor een beleid geschoeid op Italiaanse leest.

In heel Europa lopen overheden jaarlijks btw-inkomsten mis, maar Italië is met een tekort van maar liefst 33,6 miljard euro (of 23,8 procent van de verwachte belasting) in 2017, wel het zwakke broertje. De Italiaanse regering greep daarop drastisch in. Sinds 1 januari 2019 zijn alle bedrijven er verplicht om hun B2B-facturen eerst op een elektronische manier aan de fiscus te bezorgen. Die stuurt ze na controle verder naar de ontvanger.

De gevolgen lieten niet lang op zich wachten: de btw-ontvangsten stegen de eerste elf maanden van 2019 met 3,6 procent (3.626 miljoen euro) in vergelijking met 2018. Dankzij de geaccumuleerde data kan de Italiaanse fiscus de komende jaren bovendien alle aangiftes veel efficiënter verwerken.

 

“Politieke wil ontbreekt”

De software om e-invoicing te implementeren in de Belgische bedrijfswereld is er (daar werken we bij Wolters Kluwer elke dag hard aan), het ontbreekt voorlopig nog aan politieke wil. Daarom deze warme oproep aan onze (hopelijk spoedig gevormde) nieuwe regering: maak er werk van!

 

Meer op Taxville On Tour …

Wil u meer weten over het digitaliseringsproces? Welke rol u als accountant hierin kunt spelen en hoe u uw klanten meeneemt in uw digitaal verhaal? Managing Director Ronny De Goedt vertelt er u alles over op Taxville On Tour.

Comments are closed.